Tribina o primjeni lasera u medicini i industriji

laser 2Križevačka pajdašija Zagreb, Grad Križevci i Ogranak Matice hrvatske u Križevcima u utorak 17. svibnja 2011. u velikoj vijećnici Grada Križevaca organizirali su tribinu Primjena lasera u medicini i industriji. O prijašnjim i današnjim sasvim novim primjenama ovog izuma, za koji je prošle godine u svijetu obilježeno 50 godina od otkrića, govorio je dr. sc. Goran Pichler, znanstveni savjetnik Instituta za fiziku Sveučilišta u Zagrebu.

Prisutne je pozdravio pročelnik za društvene djelatnosti grada Križevaca mr. sc. Mladen Tenodi i predsjednica Ogranka mr. sc. Renata Husinec.

 

O PREDAVAČU

Goran Pichler rođen je u Zagrebu 1946. Diplomirao je i magistrirao fiziku na PMF-u u Zagrebu, a doktorirao na Sveučilištu u Kielu s temama iz atomske i molekulske fizike. Od 1969. stalno je zaposlen u Institutu za fiziku Sveučilišta u Zagrebu, prvo kao asistent, pa preko svih viših znanstveenih stupnjeva do najvišeg i trajnog zvanja: znanstveni savjetnik. Bio je Instituta za fiziku od 1980. do 1984. i voditelj Odjela za fiziku ioniziranih plinova od 1982. do 1990.

Voditelj je niza međunarodnih (SAD, Njemačka, Austrija) i domaćih projekata ostvarivši prepoznatljiva znanstvena postignuća u femtosekundnim laserskim istraživanjima te stvaranju i detekciji ultrahladnih molekula. Član je Američkog društva za fiziku (American Physical Society) (član od 2000.; uvršten u vršnih 0,5 % članova), engleskog Instituta za fiziku (Institute of Physics), Europskog društva za fiziku (Europhysics Society), Njemačkog društva za fiziku (Deutsche Physikalische Gesellschaft), Hrvatskog fizikalnog društva (čiji je predsjednik bio u dva mandata).

Bio je i član niza odbora međunarodnih i domaćih znanstvenih skupova. Ostvario je plodnu međunarodnu suradnju (von Humboldt fellow, višekratno kao gostujući profesor). Izvodio je i izvodi dodiplomsku i poslijediplomsku nastavu na PMF-u u Zagrebu. Bio je mentor pri izradi 25 magistarskih i doktorskih disertacija; neki njegovi doktorandi sada su znanstveni savjetnici u trajnom zvanju. Održao je 40 pozvanih predavanja na skupovima najviše razine. Recenzent je niza znanstvenih časopisa. Dobitnik je državne nagrade za znanost RH. Objavio je 160 znanstvenih radova s velikim odjekom (oko 1900 citata) u vrlo priznatim međunarodnim časopisima.

Glavni interesi u kojima je ostvario međunarodno prepoznatljiva postignuća jesu: femtosekundna laserska spektroskopija; ultrahladne molekule; stvaranje plazme laserom ili u električnom izboju u molekulskom plinu miješanom s alkalijskim parama s primjenom u energetici; laserom vođeni procesi u atomskim parama i molekulskim plinovima te većim nakupinama čestica i živih stanica; laserska medicina i stomatologija; međudjelovanje laserskog zračenja sa živim tkivom; sudarni i radijativni procesi u čistim i miješanim metalnim parama i plazmi pomoću linearne i nelinearne spektroskopije; laserska spektroskopija međumetalnih eksimera i njihovih iona kao kandidata za nove lasere i naprave za pretvorbu energije.

Dokazao se kao vodeći znanstvenik u laserskoj, atomskoj i molekulskoj fizici u Hrvatskoj. Vrlo je aktivan u akademskoj sredini, održao je niz predavanja u društvima fizičara, surađuje sa Zavodom za školstvo, sudjeluje u seminarima i drugim oblicima usavršavanja nastavnika fizike. Redovni je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2010.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s