Osme Varaždinske barokne večeri u Križevcima

ansambl marquisePo osmi put u Križevcima je održan koncert u sklopu Varaždinskih baroknih večeri u grkokatoličkoj katedrali. Ove je godine, 30. rujna 2011., gostovao kostimirani barokni ansambl Marquise iz Budimpešte koji priređuje koncerte rane glazbe u cjelovitim baroknim i rokoko kostimima i s replikama instrumenata razdoblja. 

Ansambl čine koloraturni sopran Judit Blaskovics-Felszeghy, kontratenor László Blaskovics, čembalistica Márta Gál, blokflaustica Zsófia Szalai, čelistica Csilla Vályi te majstor ceremonija Dénes Kocsis. Na programu su im bila djela Vivaldija, Händela, Bacha i Telemanna.

Podsjetimo, prvi koncert u Križevcima održan je 2004. kada je u grkokatoličkoj katedrali nastupio Zagrebački gitaristički kvartet s obradama djela J. S. Bacha. Od tada su u Križevcima nastupili neki od najboljih inozemnih baroknih orkestara kao što su slovačka Capella Istropolitana i finski Helsinki Baroque Orchestra, ali ipak se posebno ističe nastup Slovenske filharmonije i Slovenskog komornog zbora s dirigentom Vladimirom Kranjčevićem koji su izveli djela iz opusa duhovne glazbe A. Vivaldija.

 

Tekst Jelke Vukobratović na krizevci.info

 

O ANSAMBLU

Ansambl Marquise predstavlja koncerte rane glazbe u cjelovitim baroknim i rokoko kostimima i s instrumentima razdoblja. Ansambl su 2004. godine utemeljili pjevači László Blaskovics  i Judit Blaskovics-Felszeghy. Od tada rade i nastupaju s ostalim profesionalnim glazbenicima, te je tako ansambl sličan glazbeničkoj obitelji. Repertoar ansambla je vrlo širok, od djela ranih baroknih skladatelja sve do W. A. Mozarta. Od 2004. godine do danas ostvareno je više od stotinu očaravajućih i jedinstvenih koncerata: od nastupa na prestižnim festivalima i u brojnim koncertnim dvoranama i dvorcima u Mađarskoj, do nastupa u Italiji, Austriji i Velikoj Britaniji. Posebno se ističu nastupi u najuglednijim engleskim dvorcima i crkvama (Boughton House, Kimbolton Castle, Staunton Harold, Oxford-St. Michael’s church i dr.). U Mađarskoj je ansambl stalni gost Baroknog kazališta u Kraljevskoj palači Gödöllö. Činjenica da se većina nastupa održava u dvorcima i palačama povezana je s mogućnošću da se u tim povijesnim okruženjima još potpunije ostvaruje atmosfera razdoblja u kojima su odabrana djela skladana.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s