44. Varaždinske barokne večeri u Križevcima

vbv3Grad Križevci i Ogranak Matice hrvatske u Križevcima organizirao je koncert 44. Varaždinskih baroknih večeri u našemu gradu. U Grkokatoličkoj katedrali Presvetoga Trojstva Križevčani su u subotu 20. rujna 2014. pogledali i poslušali Lauru Vadjon na baroknoj violini i Igora Davidovicsa na lutnji.

Time je nastavljena tradicija da se Varaždinske barokne večeri predstavljaju nastupima glazbenika i u Križevcima. Koncertu je u ime Grada Križevaca prisustvovao zamjenik gradonačelnika Tomislav Katanović.

Pozivnica
Program

O GLAZBENICIMA

Laura Vadjon, prva hrvatska umjetnica na baroknoj violini, umjetnička je voditeljica i koncertna majstorica Hrvatskog baroknog ansambla s kojim od 1999. ostvaruje iznimne uspjehe u Hrvatskoj i inozemstvu, donoseći na pozornice brojne hrvatske (pra)izvedbe djela zaboravljenih skladatelja kao i velikana kasnog baroka. Redovito surađuje s nizom najznačajnijih imena svjetske barokne scene (Catherine Mackintosh, Hervé Niquet, Richard Egarr, Werner Ehrhardt, Laurence Cummings, Philipp Pickett, Stefano Montanari)  te svira s ansamblima poput New London Consort, Le Concert Spirituel, London Handel Orchestra, L’arte del Mondo, Florilegium i Canzona. Od 2010. koncertna je majstorica Balcan Baroque Banda. Na području solističke i komorne glazbe ostvarila je mnogo uspješnih koncertnih i diskografskih projekata, a osobito je tražena kao autoritet za literaturu ranoga talijanskog baroka te Händelovih i Mozartovih djela. Glazbenica je lako prepoznatljivog i osebujnog tona i stila, a odlikuje se originalnim i promišljenim interpretacijama uz veliko poznavanje dramatskih i afektivnih značajki glazbe baroknog razdoblja. Dobitnica je Nagrada Milka Trnina i Porin, kao i brojnih drugih hrvatskih priznanja. Koncertirala je u dvadesetak zemalja Europe, Rusiji, Japanu, Južnoj Americi i Kubi. Profesorica je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje predaje komornu glazbu 17. i 18. stoljeća s naglaskom na povijesno-stilski osviještenu interpretaciju. Predaje baroknu violinu na ljetnoj školi barokne glazbe i plesa Aestas Musica u Varaždinu. Muzicira na autentičnom talijanskom povijesnom glazbalu koje je izradio 1759. godine Giovanni Battista Guadagnini.

Po završetku studija klasične gitare u Budimpešti Igor Davidovics posvećuje svoje umjetničko djelovanje ranim instrumentima, poput lutnje, barokne gitare i teorbe. Glazbeno usavršavanje uspješno završava na milanskom konzervatoriju Civica Scuola di Musica i bečkom konzervatoriju Konservatorium der Stadt Wien u razredu Paula Beiera i Luciana Continija. Do sada je surađivao s vodećim orkestrima rane glazbe na području istočne Europe, među kojima su Hrvatski barokni ansambl, Orkestar Orfeo i Aura Musicale. Uspješne koncerte ostvario je u suradnji sa solistima Simonom Standageom, Hervéom Niquetom i Stefanom Montanarijem. Za diskografsku kuću Hungaroton snimio je nekoliko zvučnih zapisa.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s