Predstavljen kalendar Križevačka glazbena slava

predstavljanje_kalendara

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Grad Križevci organizirali su predstavljanje kalendara Križevačka glazbena slava koje je održano u ponedjeljak 12. siječnja 2015. u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Alberta Štrige. Kalendar su uredili Franjo Husinec, Renata Husinec i Stjepan Sučić, a likovno i grafički ga je oblikovao Željko Podoreški

U kalendaru se donosi uvodni tekst akademika Lovre Županovića Oris glazbenog života Križevaca s posebnim osvrtom na 19. i 20. stoljeće, a izbor i korištenje građe i likovnih priloga omogućile su brojne kulturne ustanove iz Križevaca i Zagreba.

Pozdravnu riječ imao je gradonačelnik Branko Hrg, istaknuvši kako je zahvaljujući suradnji Matice hrvatske i Grada Križevaca, dobiven još jedan krasan primjerak koji nije samo kalendar već je malo književno-povijesno djelo. Zahvalivši Matici te posebno predsjednici križevačkog ogranka Renati Husinec na ideji i uloženom trudu, gradonačelnik je rekao kako je rezultat koristan i poučan primjerak koji ima višestruku vrijednost te da se nada kako će se suradnja nastaviti i na novim projektima.

O nastanku i sadržaju kalendara govorila je Renata Husinec, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima, istaknuvši kako je ovo treća godina da Matica i Grad zajedno rade na kalendaru te kako je da bi se ispričala križevačka glazbena priča bilo potrebno puno istraživanja kako bi se pronašla ili otkrila glazbena baština grada.

Vladimir Kranjčević, glazbenik te jedan od najboljih dirigenta današnjice koji je ujedno i počasni građanin Križevaca, rekao je kako su Križevci uvijek bili kulturni i obrazovni centar, a zahvaljujući Glazbenoj školi Alberta Štrige i uzor drugim glazbenim školama u Hrvatskoj. Istaknuo je i Stjepana Fortunu kao jednog od najzaslužnijih za dio današnje križevačke glazbene slave.

Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske naglasio je kako ovdje nije riječ o zbiru važnih informacija za prošlost, već i za budućnost, čestitajući gradonačelniku, Ogranku Matice, Glazbenoj školi kao i svim voditeljima kulturnih ustanova u gradu na pomoći kod realizacije u nastanku ovog vrijednog kalendara.

U glazbenom programu sudjelovala je sopranistica Ana Fortuna  i Komorni sastav tambura Glazbene škole Alberta Štrige pod ravnanjem dirigenta Igora Kudeljnjaka.

Plakat
Pozivnica

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s