Akademija u povodu biskupskog preuzimanja konkatedrale Sv. Križa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U Hrvatskom domu u Križevcima u petak 7. svibnja 2010. održana je svečana akademija kojom je bjelovarsko-križevački biskup mons. dr. Vjekoslav Huzjak preuzeo konkatedralu sv. Križa. Tom je svečanošću, nakon što je u petak 3. svibnja biskup preuzeo ključeve konkatedrale i predvodio euharistijsku svečanost, završena dvodnevna proslava prvoga dolaska biskupa Huzjaka u starodrevne Križevce.

Biskupa Huzjaka, domaće križevačke župnike Krešimira Žinića i Ivana Novaka te više drugih svećenika, na ulazu u Hrvatski dom koračnicom je dočekao Gradski puhački orkestar Križevci poda ravnanjem Marija Komazina. Akademija je započela slušanjem teksta Franje Račkoga iz 19. stoljeća „Skok u Križevce i tamošnja stara crkva sv. Križa” u interpretaciji spikera Tomislava Barana, na što je nadovezana pjesma „Križ nek ti sačuva ime” autora Adalberta Markovića i Drage Britvića, a u izvedbi Hrvatskoga pjevačkoga društva „Kalnik” pod ravnanjem Branke Špoljar i Tamburaškog orkestra Glazbene škole Alberta Štrige pod ravnanjem Matije Fortune.

Zatim su biskupa prigodnim riječima pozdravili: predsjednik Gradskoga vijeća Križevaca Roko Bašić, koprivničko-križevački župan Darko Koren, uime križevačkih vjernika Ivan Anđelić te uime župnika župnik župe sv. Ane Krešimir Žinić. Uvod u predavanje mr. Renate Husinec o bogatoj križevačkoj prošlosti izveli su tamburaši izvodeći dva stavka „Križevačke suite” Adalberta Markovića: „Majka Božja Koruška” i „Nemčićev trg”.

Mr. Husinec je u svojem iscrpnom predavanju istaknula ključne povijesne križevačke trenutke, iz svakoga pojedinoga stoljeća izvlačeći najvažnije političke, društvene i kulturne prilike i sadržaje s posebnim naglaskom na iznimno bogatu križevačku crkvenu povijest, na samu konkatedralu te na križevačke duhovne velikane, ponajprije trećega hrvatskoga sveca Marka Križevčanina i župnika Stjepana Kranjčića. Sv. Marku i Stjepanu Kranjčiću u čast zatim su HPD „Kalnik” i Vokalni sastav „Allegro” izveli nekoliko pjesama, a stihove više autora njima posvećene izveli su mladi križevački glumci Ana Acić i Ivan Vuk. Akademija je privedena kraju nastupom križevačke hižne mamice Vlaste Kliček i križevačkoga hižnoga japice Zorana Homena koji su na križevačkom kajkavskom govoru biskupu Huzjaku održali zdravicu dobrodošlice u Križevce te mu darovali u kožu uvezene najpoznatije hrvatske vinsko-pajdaške regule „Križevačke štatute”, „Hižni protokol”, a biskupa su primili i u križevačku pajdašiju darovavši mu „Pajdašku legitimaciju”.

Biskup Huzjak je u veoma lijepom i sadržajnom govoru okupljenima zahvalio na toplom dočeku te je poželio svakovrsni rast Bjelovarsko-križevačke biskupije u kojem će, kako je rekao, Križevci imati važno, po svojoj povijesti čak i mistično mjesto. Govorio je o križu po kojem su Križevci dobili ime, o nekim trenucima križevačke prošlosti, o konkatedrali, o sv. Marku Križevčaninu. Zaželio je da dva grada kroz biskupiju spojena u jedno – Bjelovar i Križevci – budu noseće bogatstvo vjerskoga sadržaja mlade biskupije podsjetivši kako je svojevremeno Marija Terezija spojila dva Križevca u Križevce, a kako Križevci svjedoče jedinstvo i u prožimanju grkokatoličkoga i rimokatoličkoga obreda na svojem teritoriju.

Na kraju je mr. Husinec uime Matice hrvatske biskupu darovala knjigu „Sveti Marko Krizin – Križevčanin” kakva je darovana papi Ivanu Pavlu II. pri kanonizaciji sv. Marka u Košicama 2. srpnja 1995. Svečanost je završena zajedničkim pjevom hrvatske uskrsne himne „Kraljice neba”.

Kroz akademiju je vodila Martina Valec-Rebić, prezentaciju koja je pratila cijelu akademiju priredila je Valentina Jurišić, tehničku izvedbu sadržaja potpisao je Marcel Kovačić, produkcijski dio programa župnik Krešimir Žinić, a scenarij i režiju Tanja Baran.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s