Trio Pantagruel na 40. Varaždinskim baroknim večerima

pantagruel 4Sedmu godinu zaredom u Križevcima se održao koncert iz programa Varaždinskih baroknih večeri. Na 40. izdanju festivala u subotu 25. rujna 2010. u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice predstavio se vokalno-instrumentalni trio Pantagruel iz Essena (Njemačka).

Trio čine Anna Maria Antonius Wierød (glas), Dominik Schneider (flauta, gittern, glas) i Mark Wheeler (lutnja, cittern, gittern), a na programu se našao probran izbor balada, arija i plesova uglavnom iz vremena engleske kraljice Elizabete I.

Koncert se održao u organizaciji križevačkog Ogranka Matice hrvatske te pod pokroviteljstvom Grada Križevaca.

 

O SASTAVU

Trio Pantagruel je uzeo ime ogromnog sina Gargantue iz satiričnog romana Pantagruel Françoisa Rabelaisa (1532.), koji prikazuje Pantagruela kako u ozbiljnim situacijama postupa na ponešto ciničan način ali uvijek u dobroj volji. Trio  se specijalizirao za izvođenje glazbe 16. stoljeća, a inicirali su ga engleski lutnjist Mark Wheeler i njemački flautist Dominik Schneider 2000. godine. Grupa se konačno oformila 2009., kada im se pridružila danska sopranistica Anna Maria Antonius Wierød. Njezinom čistom i ljupkom glasu pridružuju se citterni, gitterni, lutnje i flaute oživljujući tako glazbu dalekog razdoblja prošlosti na izrazito strastveni način. S motom „Čini što ti drago” trio Pantagruel s mnogo inovacija istražuje izvođenje i predstavljanje odabranog repertoara.

S tim je povezan i vrlo iscrpan muzikološki rad koji se povezuje s iskustvima iz klasične glazbe, rock glazbe, jazza, kazališta i plesa, što proširuje konvencije klasičnog koncerta s renesansnom praksom improvizacije i pokreta. Program elizabetanskih balada Eliza is the fairest queen”  (Eliza je najpravednija kraljica) nastao je 2003. i već je doživio pedesetak izvedbi u Njemačkoj, Nizozemskoj, Belgiji i Engleskoj. Trio je taj program 2005. izvodio zajedno s poznatim harfistom Andrewom Lawrence-Kingom u Samostanu Michaelstein u Njemačkoj, a slijedile su prezentacije na važnim festivalima za Ranu glazbu.

Gittern je relativno mali trzalački instrument koji potječe iz 13. stoljeća a u Europu je došao preko maurske Španjolske. To je prethodnica gitare, a u „rodbinskom” je odnosu i s lutnjom. U 14. stoljeću je gittern bio omiljeni instrument trubadura i amatera, ali je kasnije izašao iz upotrebe potisnut većom i zvučnijom lutnjom.

Cittern ili citra je žičani instrument iz obitelji gitara koji datira iz razdoblja renesanse. Bilo je jednostavnije i jeftinije konstruirati taj instrument, koji ima ravnu poleđinu, od izrade lutnje. Bilo ga je i lakše svirati, jer je manje osjetljiv i lakše ga je nositi. Na cittern su muzicirali svi staleži i bio je omiljen za izvođenje kao što je to i gitara.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s