U Križevcima obilježena 160. godišnjica rođenja Frana Gundruma

DSCN5844U utorak 3. svibnja 2016. Križevce je posjetila bugarska delegacija na čelu s ministrom vanjskih poslova Republike Bugarske Danielom Mitovim, bugarskom veleposlanicom u Hrvatskoj Tanyom Dimitrovom i hrvatskom veleposlanicom u Bugarskoj Ljerkom Alajbeg. U bugarskoj delegaciji bili su i prvi tajnik i i konzul Momčil Raičevski, Diana Glasnova, urednica časopisa „Rodna riječ” i povjesničarka umjetnosti Rumiana Meštrović.

Ministar Mitov otkrio je spomen-ploču dr. Franu Gundrumu Oriovčaninu, hrvatskom liječniku, prevoditelju i velikom prijatelju bugarskoga naroda. Spomen-ploču, rad bugarskog akademskog kipara Konstantina Kostova, na zgradi križevačkoga Veterinarskog zavoda postavilo je bugarsko veleposlanstvo u Hrvatskoj u povodu 160. godišnjice rođenja dr. Gundruma. U toj je zgradi počelo s radom nekadašnje Kraljevsko gopodarsko i šumarsko učilište gdje je Gundrum bio zavodski liječnik i docent higijene, a među polaznicima Učilišta bilo je i četrdesetak Bugara, od kojih su neki kasnije u Bugarskoj zauzimali visoke položaje u području poljoprivrede i šumarstva.

Osim gostiju iz Bugarske svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Križevaca Branko Hrg, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, potpredsjednik MH Stjepan Sučić, akademik Josip Bratulić, dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima Marijana Ivanek Martinčić, gradski vijećnici, članovi Matice hrvatske i ostali zainteresirani građani.

Svečanom ozračju pridonijela je povijesna postrojba Križevačke djevojačke straže i prigodni glazbeni program Gradskog puhačkog orkestra Križevci.

U nastavku programa u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković” akademik Bratulić otvorio je izložbu posvećenu  dr. Gundrumu, koju su zajednički priredili Gradska knjižnica i Ogranak Matice hrvatske. Na izložbi se moglo vidjeti brojne Gundrumove knjige i časopise u kojima je objavljivao svoje medicinske članke i prijevode pripovijedaka i romana, kao i originalne dokumente iz bugarskoga razdoblja.

O izložbi je govorila Renata Husinec, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima. Govoreći o Gundrumovu djelu  istaknula je njegov doprinos kao liječnika na području javnog zdravstva za vrijeme boravka u Bugarskoj (1889. – 1894.) i njegov kasniji doprinos kao liječnika, pisca i prevoditelja u promicanju bugarske kulture i liječništva u Hrvatskoj.  Posebno je naglasila Gundrumov rad kao prevoditelja djela uglednih bugarskih književnika na hrvatski jezik kao što su Ivan Vazov (Pod jarmom, Kazalarska carica) i Aleko Konstantinov (Baj Ganjo).

Tom je prigodom dr. Franjo Husinec darovao  bugarskom ministru Danielu Mitovu hrvatsko i bugarsko izdanje svoje knjige Dr. Fran Gundrum Oriovčanin, gradski fizik u Križevcima.

 

Program

Popis Bugara na Učilištu

Tekst na krizevci.hr
Tekst na prigorski.hr

Fotografije – Gradska uprava

Fotografije: Franjo Husinec

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s