Predstavljanje knjige „Kak je zgorel presvetli Trombetassicz”

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima u suradnji s Gradskom knjižnicom Franjo Marković 3. travnja 2017. godine ugostio je koprivničkog autora Marka Gregura i književnoga kritičara Marija Kolara. Povod književnome druženju bila je promocija Gregurova romana Kak je zgorel presvetli Trombetassicz.

Na početku programa prisutne je pozdravila predsjednica OMH u Križevcima Renata Husinec, a susret je moderirala Iva Rupčić. Slojeviti roman Kak je zgorel presvetli Trombetassicz predstavljen je iz dviju perspektiva koje ga čine značajnim na suvremenoj književnoj sceni, a to su podravski dijalekt kajkavskoga narječja kojime je roman napisan te satirički ton koji djelu daje obilježje svevremenosti iako je radnja romana smještena u 17. stoljeće.

Osim predstavljanja romana, Gregur i Kolar interaktivno su s publikom komentirali današnji položaj književnosti i pisaca u društvu, važnost jezika u kulturnom identitetu pojedinca te odnos stvarnosti i fikcije u književnosti. Dinamičnosti predstavljanja romana pridonijele su učenice SŠ „Ivan Seljanec” Križevci Maja Crnčić i Lorena Golub čitanjem ulomaka iz romana. Oduševljenje promocijom križevačka publika pokazala je brojnim pitanjima gostima i komentarima u raspravi.

Tekst: Iva Rupčić
Fotografije: Martina Valec-Rebić, Zdenko Balog

O autoru

Marko Gregur rođen je 1982. godine u Koprivnici. Završio je višu ekonomsku, a trenutno je student druge godine studija odnosa s javnošću i medija. Kratke priče i poeziju objavljivao  u tridesetak zajedničkih zbirki poezije i kratke proze koje su nastale kao rezultati raznih natječaja, u časopisima Kaj, Poezija, Republika, Odjek, Knjigomat, Avangrad, Re, novinama Večernji list, Vijenac, Zarez, u zborniku mladih autora (do 27 godina) s područja bivše Jugoslavije „Rukopisi 32” i  „Rukopisi 33”. Kratka priča uvrštena mu je u zbirku priča o prodavaonicama ploča „Record stories” (Aquarius records, 2011.).

Nagrađivan na natječajima poezije „Dragutin Domjanić”, „Susret riječi”, recitalu duhovno refleksivne tematike „Josip Ozimec” te recitalu ljubavne poezije „Željka Boc”. Dobitnik je druge nagrade na natječaju za kratku priču „Dr. Eso Sadiković” 2010. godine (Prijedor, BiH) te prve nagrade na natječaju za kratku priču „Marko Martinović Car” 2010. godine (Vitez, BiH). Jedan je od dvadeset pobjednika natječaja „Sea of words 2010.” (Barcelona, Španjolska) koji se raspisuje u 43 zemlje euro-mediteranske regije.

Dobitnik je nagrade „Ivan vitez Trnski” za najbolji neobjavljeni rukopis autora do 35 godina starosti koju dodjeljuje Podravsko-prigorski ogranak Društva hrvatskih književnika.